Zanimljivosti

Pale cijene: “Kada sam prodala mlađu kćerku zaradila sam 50.000 eura i izgradila sam veliku kuću. Razočarana sam. Za ovu stariju uspjela sam dobiti samo 5.000 eura. Ljudi su škrti”

Radmila Mikulović, žena koja živi u selu Tešnicu kod Aleksinca pred kamerama je potpuno otvoreno pričala i hvalila se kako je da svoje dvije kćerke i jednu unuku proda, čime je zgrnula brdo para.

Ova njena izjava zgrozila je čitavu javnost, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Radmila je kao vrsni investitor uložila zarađen novac na pametan način te je izgradila ganc novu kuću, i što je još veća ironija u svemu tome – ona ne da ne vidi ništa loše u tome, već je čak i nezadovoljna.

Radmila je, inače, nezaposlena, nema dana škole, ne zna se ni potpisati, ali zna zato bez greška računati i vrlo je vješta sa novcem. Zovu je mjenjačnica na dvije noge, jer zna sve tarife i kurseve valuta. Sada joj prijeti 15 godina zatvorske kazne za nešto što ona tvrdi da je tradicija. Smatra da je brak zapravo ugovoren postupak i da njoj zakoni ne mogu ništa.

“Kada se kod nas rodi djevojče, mi to odmah dogovorimo za brak. Uspjela sam tako prodati svoju mlađu kćer za 6 miliona dinara (blizu 50.000 eura), a za stariju sam dobila svega 500.000 (5.000 eura). Za unuku sam, zato, upsjela dobiti 2,3 miliona (20.000 eura) i od njih tri sam uspjela izgraditi ovu predivnu kuću na tri sprata. Zaradilo bi se ono i više od toga, ali šta ćete. Narod je škrt. Šta ja tu mogu?” kazala je Radmila.

Ona je iskoristila činjenicu da je kamere snimaju pa je poručila da ima još dvije unuke spremne za prodaju, te da “po komadu” traži barem 2 miliona dinara, ali garantuje da su obje navršile 11 godina.

Ni njen suprug Slaviša u svemu tome ne vidi ništa loše, te tvrdi čak da je za ljude bolje da što mlađi uđu u brak, naročito žensko, koje naravno mora obavezno biti nevino.

“Moralo se to prihvatiti. Takav je običaj. Ako djevojka uđe u brak a nije nevina, to je sramota. Ili su se one ubile, ili su bile ubijene. Drugog rješenja nema” kaže on.

I Radmila sama se udala sa 10 godina, kada je Slaviši bilo 12 goina. Već 50 godina su sretno u braku i naravno osim Slaviše ona nikada nije imala drugu vezu ili partnera.