Britanski vlogger koji je proveo više od dvije sedmice na kruzeru pogođenom koronavirusom u Japanu je prije par sati preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

David Abel i njegova supruga Sally, iz Northamptonshirea, prošle su sedmice bili prebačeni s broda i odvedeni u bolnicu u Japanu, u početku su se bojali da će zaraziti smrtonosnim virusom 2019.-nCOV. Kada je davao intervju za lokalni portal objasnio kako je ovo uistinu veoma ružan osjećaj, rekavši da ima osjećaj kao da mu se svaka pojedina pora na tijelu široko otvara.

Putnički brod, u kojem je bilo 3.711 putnika, bio je stavljen pod karantenu u Yokohami početkom februara, nakon što je za jednog muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu otkriveno da ima virus. Najmanje 621 osoba na brodu je kasnije pozitivno testirala na koronavirus. U petak je Svjetska zdravstvena organizacija povećala globalnu procjenu rizika od virusa na “vrlo visoku” zbog nastavka pojave slučajeva i novih zemalja koje su pogođene.

Skupina od 30 britanskih državljana i dva državljanina Irske odvezeno je nazad u Veliku Britaniju s krstarenja brodom prošle subote. Prevezli su ih treneri u bolnicu Arrowe Park u Wirralu, gdje provode dvije sedmice u izolaciji. Međutim, neki putnici u Velikoj Britaniji bili su kritični zbog “sporog” odgovora Ministarstva vanjskih poslova i kažu da je čekanje na repatrijaciju “frustrirajuće”. Među njima su bili David i Sally Abel, iz Northamptonshirea, koji nisu bili na letu za evakuaciju nakon što su pozitivno testirali koronavirus. Bili su dio skupine od najmanje četvoro Britanaca koji su u Japanu odvedeni na liječenje.

Preporučujemo