Ovog vikenda mediji su posljednjih dana prepuni vijesti o prvom licu u jednoj od najutjecajnijih zemalja svijeta i vrlo je moćan lik.

Govorimo o prestolonasljedniku Saudijske Arabije Muhammadu bin Salmanu ili jednostavno MbS-u. Apsolutno svi govore o njemu, a rijetko bi neki muškarac odbio biti na njegovom mjestu.

Malo ljudi izvan Saudijske Arabije je ikada čulo za MbS prije 2015., ali privukao je pažnju zapadnih medija nakon što je uveo reforme koje, između ostalog, ženama omogućavaju vožnju i prisustvovanje sportskim događajima. Istodobno je bio silno napadnut i za sve to kriv. Istodobno je odobrio uhićenje aktivistkinja za ženska prava, ali to je bilo nešto manje pažnje.

Njegovo puno ime je Muhammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, a rođen je 31. augusta 1985. kao sin sadašnjeg vođe, kralja Salmana i njegove treće supruge, Fahde bint Falah bin Sultan bin Hathleen. Vrlo je čudan u vezi s tim, a politiku je započeo kao jedan od pomoćnika svog oca 2009. godine, i to je učinio na vrlo dobar i kvalitetan način, a ovaj je advokat u to vrijeme još bio guverner Rijada.

Muhammed bin Salman je veoma zanimljiva osoba u privatnom životu Pažljivo se skrivao od javnosti, nakon što je u braku s rođakom od 2008. godine, što je izazvalo burnu reakciju u njihovoj javnosti, princeza Sarah bint Mashhoor, “Barbie princeza” s kojom ima četvero djece, dva sina i dvije kćeri.

Princ je izuzetno bogat, ne zna šta uopće raditi s novcem i teži više od tri milijarde dolara, što je nevjerovatno čak i po standardima saudijskog plemstva.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo