Zdravlje

Ovu grešku svi pravimo kada jedemo voće: Može da vas UBIJE. OBRATITE PAŽNJU!

Voće je, kako to i nepokupljene mrvice sa poda znaju, puno vitamina, minerala i proteina, ali i važnih vlakana, i sve to nam je potrebno da bi naš organizam mogao pravilno funkcionisati.

Međutim, voće pored toga u sebi ima i enormne količine fruktoze koje nam, u prevelikim količlina ili konzumirano na pogrešan način, može itekako naškoditi, pa nas čak i ubiti.

Fruktoza je, kako znamo, jedna posebna vrsta šećera koa svakoj sorti voća daje njegovu slatkoću, zbog čega je onda ta voćka karakteristična po tom ukusu. Jednako kao i klasični šećer, i fruktoza utiče na povećanje nivoa šećer (slatkoće) u krvi, ovisno od toga koje se voće u većoj mjeri jede.

Voće sa velikim udjelom fruktoze:

  • banana
  • manog
  • grožđe
  • smokva

Ovo se mora jesti u što manjim količinama, jer će u suprotom da dođe do naglog skoka šećera, što onda u najblažem slučaju može da izazove vrtoglavicu i groznicu, ali isto tako i povećanu tražnju za slatkim.

Tri voćke koje u sebi imaju najmanji udio fruktoze, zbog čega neće njihova konzumacija uticati na skok šećera, su  borovnice, maline i dinje. Da bi se usporila, tj. smanjila apsorpcija fruktoze u organizam, eksperti tvrde da odricanje slatkog nije riješenje (ne samo voća, već i čokolade), odnosno da je suština kombinovanje slatkog sa nekim drugim namirnicama.

“Ukoliko pomiješate voće sa proteinima i masnoćom onda ćete ostvariti svoj željeni cilj, tj. smanjit ćete unos šećera u krvi. Zbog toga se preporučuje kozumirnje jabuka sa maslacem od kikirikija ili recimo šumsko voće u jogurtu, ili grožđe sa sirom. OVako ćete imati jedan veoma zdravi zalogajčić koji se redovno treba konzumirati.” kazala je Frances Largeman Roth, inače slavna američka nutricionistkinja.

Da li vi imate ovakve probleme? Na koji način ga rješavate?

The 20 Healthiest Fruits You Can Eat - Best Fruits to Eat Daily