Lorraine Burnett (37) je djevojka koja dolazi iz Velike Britanije, i koja je nedavno podijelila svoje traumatično iskustvo sa ostalim ženama nakon kobne posljedice nošenja visokih potpetica.

Naime, tokom 2008. godine, Lorraine je na jednoj svečanoj zabavi nosila visoke potpetice, visine čak 12 centimetara koje su je naravno žuljale cijelu noć. Tu noć je dobila otekline i zuljeve na nogama, ali mislila je da to nije ništa strašno i da će to sve proći do sutra. Na svojoj lijevoj nozi imala je najveći žulj, ali ni na to nije obraćala neku pozornost.

“Znala sam da žulj moram dezinficirati, ali sam bila ubijeđena da će sve ponovo biti ok. Međutim nakon sedam dana bol se samo još više pogoršala pa sam morala otići kod liječnika koji mi je tada dao neke antibiotike” objasnila je. Situacija je, međutim, bila mnogo gora nego što su na prvu mislili ona i njen liječnik.

Antibiotici koje je dobila joj nisu smanjili bol, a stopalo joj je još više nabreklo i postalo je bolnije, zbog čega nije mogla više hodati. Njena borba sa gadnom infekcijom koju je nedugo zatim dobila trajala je čitave 2 godine, a ljekari su joj na kraju saopštili da će joj morati amputirati donji dio njene lijeve noge.

“Boli me i danas srce kada pomislil da sam izgubila svoje lijevo stopalo zbog glupih štikli”, objasnila je i potom dodala:

“Naravno da sam pristala na amputaciju kako bi spriječila dalje širenje infekcije, pogotovo jer sam imala dijabetes i nisam se mogla izliječiti skroz do kraja.”

Inače, ljudi koji imaju dijabetes (tipa 1 ili tipa 2) imaju oštećene nerve i mnogo lošiju cirkulaciju, pa je kod njih teže otkriti ozbiljnije ozljede i njihove rane se dosta sporije ili puno teže liječe i zamlađuju. Život joj se od tog dana u potpunosti promijenio. Nakon amputacije morala dati otkaz na poslu i život joj se tada dramatično promijenio.

Preporučujemo