Poznati bosanski publicista i novinar Ahmed Bosnić, koji je tokom svog života obišao cijeli svijet, živio pri tome sa različitim narodima i upoznao po svijetu razne kulture, istraživao je koji se to svuda znakovi pokazuju kad se posljednji čas bliži i objavio je to u svojoj Knjizi tajni.

Napisao je:

“Poziva najbliže rođake da u sljedećih nekoliko dana oplakuju, a ne da se pojavljuju na ceremonijama i javnim mjestima, a ne da izmišljaju i nose nakit, jer bi to moglo biti slučaj da i oni napuste ovaj svijet. Ova zanimljiva situacija napravljena je na temelju Knjige tajni Ahmeda Boshica.

Za neke narode, gledište je konačni kraj nečega što je postojalo i živjelo, a za neke je to nenametljiv oblik života. Ona prethodi duhovnoj obnovi i prelazu iz jednog oblika u drugi i ponovnom spajanju duše s duhom i tijelom sa zemljom.

Mnoga sujevjerja na svijetu postoje upravo o smrti, o završetku života, a većina njih se odnosi na njezine predikate, tijela pokojnika, stvarni trenutak smrti, pripremu tijela za pokop, spuštanje tijela u grobnicu i slično. Ribari na moru ne spominju svinje, pse, pastrve, losose ili zečeve jer mogu navodno navući smrt, a mnogi i dalje vjeruju da će nakon smrti zli postati crni poput gavrana.

Psihoanalitičari i psiholozi smatraju da se u nekom aspektu ličnosti može odnositi na san u kojem se pojavljuje tabut, leš osobe, ali i leš sanjara, osobito ako pripada osobi s kojom sanjar može biti identificiran. Tijelo spremno za pokop. Ako je pokušao pobjeći iz laži u snu, možda će mu trebati više slobode.”

Preporučujemo
Loading..