Rođenje djeteta bi trebalo biti najsretniji trenutak u životu svake porodice. Prilikom odabira imena za prinovu roditelji se vrlo često vode tradicijom, ličnim afinitetima i razlozima ili pomodarstvom.

Ima i onih roditelja koji ulaze u semantiku i samo značenje nekog određenog imena, prije nego što se definitivno odluče kako nazvati svoje dijete.

Ako spadate u ovu poslednju grupu vjerovatno bi trebalo da izbjegnete sljedeća imena jer ona imaju veoma tužna ili čak ružna značenja:

Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem reči „tuga“ i „mir“. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko „čeznu za mirom“ da su tužni i nesretni.

Prodan/Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom djetetu koje je „od Boga dato“ kao zamjena za starije koje je stradalo.

Jaglika – ime se davalo djevojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primjer, ako je otac poginuo prije rođenja djeteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija – ime se davalo djevojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska djeca.

Dostana – davalo se djetetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gdje je već bilo dovoljno dece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika – slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porijekla i znači „strog“, „grub“, „trom“.

Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove pridjeva „gorko“, „gorčina“, „gorak“. Davalo se djeci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže vjerovanje, zaobilaze „gorku“ djecu jer im ne mogu nauditi.

Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasmina, Emina, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jezik osim eksplozivne naprave.

Nenad – ime nastalo od glаgolа „nаdаti se“, sа negаcijom, tj. „iznenaditi se“. Ime se najčešće daje djeci koja su došla na ovaj svijet „nenadano“, „iznenada“, kome se roditelji nisu nadali.

Najda/Najdan – ime nastalo od korijena riječi „nađena“ tj. starog glagola „najdena“. Nekada je bio običaj da se dijete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dijete i porodica spasili od uroka. Dijete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

Izvor: Mudrolije.org

Preporučujemo
Loading..