Mladeži su najčešća pojava na ljudskoj koži, a oni koji ih imaju trebaju redovno da ih provjeravaju kako bi ih držali pod kontrolom, a sada je dermatologinja Jolanda Kanižaj Rajković odgovorila na nekoliko pitanja, koje bi trebali imati na umu.

Zašto se mladeži pojavljuju?

Svi imaju bar nekoliko mladeža na tijelu, a njihov izgled ovisi o našem tipu kože, te genima i nekim vanjskim utjecajima poput UV zračenja.

Istraživanja su pak potvrdila da su određene vrste mladeža sklone prelasku u maligni oblik i promjenama. Maligni melanom brzo metastazira i širi se, pa veće šanse za njegovo otklanjanje daju odgovarajuća terapija i pravovremeno otkrivanje. Odnosno, ako se u ranoj fazi hirurški otkloni i dijagnosticira, melanom se može izliječiti.

Osobe s svjetlijom kožom su pod većim rizikom, oni koji na suncu lako izgaraju, te oni koji se u solarijima izlažu zračenju. Svaka je promjena potencijalna opasnost. Ali, držite na umu da nije nužno melanom svaki izgled pigmentirane kože. Vrlo često su druge kožne promjene, bezopasne, ali ih stručnjak ipak mora procijeniti.

Pregled se vrši digitalnim dermatoskopom, što je u dijagnosticiranju bolesti mladeža pouzdana metoda. Omogućava da se prate promjene kod sumnjivih mladeža uz pomoć fotografija i na temelju toga se postavlja pravilna dijagnoza.

Najjednostavnija metoda uklanjanja je lasersko, a u većini slučajeva ne treba anestezija.

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..