Jeste li čuli za običaj da kad nekom poklonite novčanik, on ne bi trebao da bude prazan. Mnogi su čak u skrivenoj pregradi novčanika čuvali papirnatu novčanicu najmanjeg apoena jer su smatrali su da onaj ko to radi bolje upravlja novcem, a i novčanik im nikad neće biti prazan.

Traženje povišice

Dok se u moderno vrijeme sprovode mnogobrojna istraživanja o tome kako šefovi “dišu” i ponašaju se tokom sedmice, pa se pokazalo da je četvrtak idealan dan za traženje povišice jer su nadređeni tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend, dok su naši stariji preci su vjerovali da je srijeda prijepodne najbolje vrijeme za to.

Navike starijih generacija koje privlače novac u kuću

Stari običaj je da ako mrvice sa stola čistite golim rukama ili pak zviždite u kući tj. u zatvorenom prostoru, novac i sreća će jednostavno zaobilaziti vaš dom.

Domaćice su krpile i najmanju rupicu na džepovima naše odjeće jer su verovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Prema nekim vjerovanjima da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme.

“Oteto prokleto” ili “Kako došlo, tako otišlo”

Novac koji je dobijen na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zahrđala kovanica ne donose sreću niti uspjeh, pa ih naši stari iz tog razloga nisu čuvali u novčaniku. Naprotiv, prvom prilikom koja bi im se ukazala bi ih poklonili siromašnijima od sebe ili bi ih što prije potrošili.