Sigurni smo da ste do sada uvijek mislili da moždani udar može pogoditi samo starije osobe, ali svaki će vam doktor reći da se tako nešto može desiti bukvalno svakome. Evo šta treba da se zna o ranim indikatorima, čak i ako ste mladi i zdravi.

1. Oštećem, zamagljen ili gubitak vida

Sami početak moždanog udara može biti izazvan slabljenjem vida na jedno ili na čak i na oba oka. 44% osoba koje su preživjele moždani udar kazali su da je gubitak vida jasan i veoma snažan simptom.

2. Iznenadna glavobolja i vrtoglavica

Dave Newman sa Univerziteta za neurologiju tvrdi da je vrtoglavica jasan znak moždanog udara, naročito kod žena mlađih od 45 godina. Ako budete nekada primjetili ovaj simptom obavezno se javite doktoru.

3. Nepovezan jezik

Jedan od najpoznatijih i najranijih indikatora kojima se može otkriti da je neko doživio moždani udar jeste kada se počne pričati nepovezano. Na početku su to vjerovatno samo male zablude oko trenutnog vremena, neznanja o danu i slično, ali neko čak zna govoriti kao u delirijumu ili čak i potpuno izgubiti sposobnost govora.

4. Iznenadno slabljenje udova

Iznenadan i neobjašnjih osjećaj slabljenja ili bolje reći mlitavosti ruke ili noge isto može biti jasan indikator moždanog udara. Moždani udar nerijetko dovodi i do djelimične ili potpune paralize. Većinom je ta paraliza uzrokovana mozgom koji pati zbog uticaja napada. Ali ovako možete to da testirate. Probajte da ispružite ruke sa dlanovima prema gore i držite tako 10 sekundi, i ukoliko primjetite da vam je jedna ruka blago pala u odnosu na drugu, to je jasan znak slabljenja mišića, što može biti izazvano moždanim udarom.