Smrt je kraj svega, barem fizičkog – ali izgleda da to nije slučaj. Čini se da smrt ne dovodi do kraja kretanja tijela, a ne radi se o zombijima, već običnim ljudima, tvrde australski znanstvenici koji su u svojoj studiji učinili nevjerovatno otkriće.

Studija je provedena na “farmi tijela” u Australiji i imala je za cilj da utvrdi kako se tijela razgrađuju. Ono što su primijetili jest da leševi nisu potpuno kruti i da se mogu kretati čak godinu dana nakon službenog proglašenja smrti, prema IFL Science.

Tim znanstvenika proučavao je vremenski tok propadajućih tijela, pregledavajući fotografije leševa snimljenih svakih 30 minuta tokom razdoblja od 17 mjeseci. Očekivali su da će se na slikama pojaviti neki pomaci prvih dana nakon njihove smrti, ali svjedočili su pokretima cijelu godinu i pol, vjerujući da su ti pokreti rezultat “presušivanja ligamenata”.

“Otkrili smo da su se ruke značajno pomicale, tako da su u početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile prema gore”, rekla je autorica studije Alison Wilson.

Objašnjava kako svakodnevno učimo nove stvari o smrti, i iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti mnogo novih znanstvenih činjenica o njoj.

” Kretanja nakon smrti povezana su s procesom propadanja, tijelo se mumificira na ovaj način” – kaže Wilson.

Izvor: Dnevni Avaz

Preporučujemo