Zanimljivosti

OVO nikako ne smete imati BLIZU KUĆE! DONOSI SMRT I NESREĆU, maknite AL ODMAH!

Koliko puta ste znali čuti ono “nemoj ovo, nemoj ono, što znaju da kažu starci? Neke stare zablude i neka stara vjerovanja nas prate i slijede čitav naš život. Ne biste trebali navečer rezati nokte, ne biste trebali izaći nakon zalaska sunca na dimnjak, kao i mnoge druge stare legende povezane s narodnim vjerovanjima, koje uvijek čuče negdje u našem mozgu, a od njih se jednostavno ne možemo odbraniti.

Danas donosimo uvjerenja starih Slavena, koji su puno pažnje obraćali na drvo kao na oblik, što je povezano s puno čudnih situacija. Na primjer, svako stablo ima svoje specifično značenje, bilo dobro ili loše. Danas govorimo o nekim praznovjerjima i stvarima vezanima za to koje drvo raste u blizini vaše kuće u kojoj živite.

Bagrem, a odmah nakon njega orah, stablo koje prema drevnim vjerovanjima donosi nesreću vašoj kući, pa je najbolje da ga se riješite. Ukoliko hoćete baš da imate ta dva stabla, onda ih morate saditi izvan dvorišta, vjeruje se da čak nevalja stajati blizu oraha, jer on daje vrlo lošu energiju za jednu osobu.

Orasi kada smo bili jako mali i nije bila baš neka poslastica, posebno u kolačima ili tortama jer smo voljeli imati više čokoladu ili voće. Ali, kad odrastemo i ukusi se sigurno radikalno promijene. Jeste li ikada čuli za ta narodna vjerovanja? Da li vjerujete u ovakve stvari i da li ste generalno praznovjerni? Imate li orah ili bagrem u svom dvorištu ili nedaleko od mjesta gdje živite? Volite li orah kao namirnicu?