Studije su pokazale kako su ljudi, zbog straha od zaraze, spremni miješati nekoliko sredstava za čišćenje, ali stručnjaci su na to dali lijep odgovor: “Ni u ludilu to nemojte raditi.”

Trebate naravno biti jako oprezni i spriječiti ekspanziju virusa, ali postoje neke velike i jako česte greške koje većina ljudi kod čišćenja radi, a to je upravo – miješanje sredstava za čišćenje. Jedna nedavna studija je dokazala da 1 od 20 osoba upravo radi ove stvari.

Naime, ako pomiješate tako neka pogrešna jedinjenja to onda može imati fatalne posljedice.

Neke hemikalije, recimo, reaguju veoma loše jedna na drugu, što za rezultat može imati neke veoma opasne posljedice, od bolesti do smrti. Recimo, miješanje amonijaka i izbjeljivača stvara otrovni oblak koji izaziva između ostalog nadržaj očiju, respiratorne probleme te oštećenje nekih organa.

Isto tako, ne smijete nikada miješati izbjeljivač sa sirćetom ili limunovim sokom jer će ta kombinacija stvoriti isparavanje koje može izazvati opekotine na vašoj koži, naštetiti vašem respiratornom sistemu, a ako se nađete u nekoj prostoriji gdje nemate mogućnost brzo je prozračiti, ishod može biti fatalan.

Stručnjaci tvrde da se nikada ne bi trebao izbjeljivač miješati sa alkoholom jer ukoliko dođe do ove interakcije, to jedinjenje djeluje toksično kao hloroform, zbog kojeg kako znamo iz krimića možete da se oensvijestite. Ali, ukoliko udahnete previše, može vas i ubiti.

Ovo miješanje hemikalija obično ni ne primjećujete, recimo kada čistite odvod ili toalet. Ukoliko ste recimo u odvod dodali preparat za odčepljivanje koji nije pokazao željeni rezultat, nemojte srljati i dodavati nešto drugo. Jer se eventualno ta dva preparata mogu sjediniti u odvodu i to može napraviti samo još veći belaj.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.