Savjeti

Ovo je tajna uvijek mirisne odjeće: Evo kako da se miris omekšivača osjeti danima!

Ukoliko se i vi ubrajate među osobe koje vole mirisnu odjeću, onda za vas imamo danas jedan odličan trik koji će vam odjeća duže mirisati svježe.

Potrebno vam je slijedeće:

– Prazna bočica sa sprejem

– Pola šoljice najdražeg omekšivača

– Kašika sode bikarbone i

– Vruća voda

Priprema je slijedeća:

U jednu praznu sprej bocu trebate nasuti pola šolje svog omiljenog omekšivača i onda dodati jednu kašiku sode bikarbone i malo vruće vode. Veoma je bitno da voda bude vruća kako bi se soda bikarbona brzo stopila sa ostatkom. Protresite bočicu prije svakog korištenja.

Ovaj kvalitetan sprej možete upotrebljavati i za vašu posteljinu, peškire, ali i zavjese. Ujutro čim ustanete vi nanestite ovu tekućinu na vaše zavjese i onda širom otvorite prozore da bi svjež zrak ušao i raspršio ugodan miris sa zavjesa na cijelu prostoriju.

Naime, bez upotrebe omekšivača vaša odjeća će biti grupa i neće imati lijep miris. Međutim, jeste li znali da jednoj specifičnoj vrsti tkanine ne treba nikada dodavati omekšivač?

U pitanju je odjeća koja u svom sastavu ima većinski udio poliestera. Ovdje se najčešće radi o sportskoj opremi, kupaćim kostimima, te helankama i nekim bluzama koje se u ovo moderno vrijeme sve češće prave i to najviše od poliestera, naročito ona odjeća koja se koristi za trening.

S obzirom da je poliester drugačijeg sastava od ostalih tkanina njega također treba tretirati na specifičan način. Naime, u njega ne može prodrijeti omekšivač već ostaje na njemu kao neki premaz. Tako se sva prljavština zadržava u prostoru između tkanine i premaza, zbog čega ona “ne diše”, a isto tako će se na tkanini zadržati sav onaj vaš znoj i nečistoća, zbog čega ta odjeća puno brže propada.