Veoma dobro se zna da se polako lagano ljeto topi, i da već prvim koracima ulazimo u jesen i da nam samim time dolaze i hladniji dani. Nije čudo zato kada negdje u svijetu vidimo da je pao snijeg, ali da se baš pojavi početkom septembra, e to je već ipak malo čudno i veoma rijetko.

Da je sve otišlo u tačku, pokazuje nam i ova sljedeća vijest koja nam dolazi iz Austrije. ​Snijeg je, naime, jučer poslijepodne prekrio cijeli Tirol, planinski kraj u srcu Alpa, u Austriji, kao i maleni gradić Livinjo u Italiji.

Zimsku idilu i pejzaž iz sela na 1.470 metara nadmorske visine je objavio na Fejsbuku meteorološki servis “Severe Weather Europe”. Da li ste se vi ikada susretali sa ovom pojavom, sa snijegom na početku septembra? Doba kada se ipak još uvijek uveliko ide na more, a da pritome pada snijeg, baš čudno, pa čak i za područje Tirola koje je inače ipak nešto hladnije od ostatka ovog dijela Evrope.

Inače, u ovom dijelu Austrije često snijeg “preživi” i cijelo ljeto, tako da tu znaju temperature biti veoma niske, pa samim time ovo nije baš toliko neobična pojava za stanovnike okolnih gradova i sela. U svakom slučaju, ako ste ovih dana osjetili hladan vazduh, znajte da nam to stiže iz Tirola, nema šanse da je došao potpuno slučajno.

Ista stranica je također objavila i snimak snijega iz Italijanskog dijela Alpa, koji je također  „nastradao“ za vikend. Ovaj put sa 1.800 metara nadmorske visine, iz gradića Livinjo na gdje je za samo jedan dan palo preko 35 centimetara prvog snijega.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo
Loading..