U ovim teškim danima pandemije, mnoge su kompanije morale da zatvore, dosta ljudi je ostalo bez posla, a države očajnički pokušavaju da reduciraju štetu što više mogu.

Ali, uvijek je dosta oni koji se žele pod svaku cijenu okoristiti i očešati u ovakvim situacijama kada krize deru državu. Zbog toga je bugarski premijer Bojko Borisov dao prijedlog svim biznismenima, eventualnim kriznim profiterima, da najprije prodaju svoje skupocjene limuzine, pa tek onda traže od njega i države pomoć. Poručio im je da su previše navalili na novac Vlade za takozvano spašavanje radnih mjesta.

“U jednoj bijednoj i siromašnoj Bugarskoj momentalno su, sudeći po statistikama, registrovana tri bugatija koje može recimo voziti jedan Ronaldo. Postoji 241 Bentli, 123 Ferarija, 54 Majbaha, 22 Meklarena, 87 Lambordžinija, 311 Maseratija, 84 Rols Rojsa, 280 Hamera, 4002 Jaguara i 5234 Poršea.” naveo je biznismen, naglasivši da je većina tih automobila u vlasništvu tih istih biznismena koji sada mole od države da im da novčanu pomoć, i koji za to vrijeme otpuštaju masovno svoje radnike ili im u najgorem slučaju smanjuju plate. A ne planiraju se odreći jednog dijela svog voznog parka.

Borisov je pored toga naglasio da su svi ti skupocjeni automobili tek jedan mali dio njihovog nakupljenog bogatstva, a na stalne primjedbe Udruženja poslodavaca Bugarske da je on ovim riječima duboko povrijedi sve biznismene u Bugarskoj, on je rekao da su te optužbe samo obične tračarije na koje se on ne obazire i da ništa nije slagao.

On tvrdi da je njegova primarna namjera zaštita radnika i njihovih prava, te je poručio da ukoliko su biznismeni spremni da se odreknu jednog dijela svog bogatstva (nijedan od pomenutih automobila nije vrijedan ispot 200.000 eura), kako bi svojim radnicima obezbijedio zaslužene plate, da je on ispred svoje Vlade spreman da se finansijski žrtvuje i pomogne.

Preporučujemo