Novo

OVO JE NOVI PAKAO NA PLANETI: Ovdje je za manje od 24 sata od KORONE preminulo preko HILJADU ljudi- Stručnjaci u panici!

Kad se sada osvrnemo na sami start ove godine i sjetimo se vijesti da se negdje daleko u Kini, pojavio neki virus od kojeg ljudi navodno umiru, a mi nismo bili previše zabrinuti, vidimo koliko smo tada zapravo bili naivni. Virus očito ne poznaje granice i već u februaru opustošio je Italiju, a vrlo brzo nakon toga i Španjolsku, a onda je osvojio i čitav svijet.

Niko nije znao ništa o tome, čak ni stručnjaci, pa su pretpostavili da je riječ o respiratornom virusu koji će, poput svih ostalih iz ovog soja, oslabiti i možda potpuno nestati kad dođe ljeto i visoke temperature. Koliko su bili u krivu zapravo, pokazuje i aktuelna epidemiološka situacija u svijetu, koja nikad nije bila gora. Svakog dana novi je rekord po broju oboljelih, a iako se govori o vakcini koje bi se uskoro mogla naći na tržištu, kraja agonije nema i dalje na vidiku.

Amerika ima daleko najveći broj inficiranih, a u zadnjih mjesec dana situacija u našem regionu znatno se pogoršala. Države koje su otvorile svoje granice poslije ukidanja vanrednog stanja ponovo ih sada zatvaraju, a mnoge se već boje onoga što nas očekuje na jesen. Kad su svjetski mediji objavili da je Melbourne, grad u Australiji, ponovno zatvoren na 6 cijelih sedmica, mnogi su se bojali da je to nešto što nas očekuje u hladnijem razdoblju.

Međutim, jedna od najvećih žarišta je Južnoafrička republika, gdje je u zadnja 24 sata koronska infekcija potvrđena u gotovo 39 hiljada ljudi, što znači da je broj zaraženih ovim virusom sada premašio milion ljudi. Samo u zadnja 24 sata umrlo je 1.171 osoba, a većina ih je u glavnom gradu ove države.