Ovo je jedini pravi znak da će vas pogoditi grom: Stručnjaci otkrili kako da znate da li je oluja bliza, samo počnite brojati kad vidite munju – Pozitiv Media

Ovo je jedini pravi znak da će vas pogoditi grom: Stručnjaci otkrili kako da znate da li je oluja bliza, samo počnite brojati kad vidite munju

Dobili smo saopštenje iz Državn uprave, da je veoma bitno da se držite neke smjernice kada krene grmljavinsko nevrijeme, vjerujete da vam to može spasiti život.

Ugledali ste već bljesak munje, nakon toga prođe nekoliko sekundi dok dođe do udara groma, vi ćete da izbrojite do 30, tako ćete da znate da je olujsko nevrijeme veoma blizu, te na vrijeme odreagovati, pa se skoniti na sigurno mjesto. Napominjemo krećete da broite kada vidite svjetlicu.

 

Ovo je pravi način koji vam može pomoći da saznate da li se oluja udaljava ili približava. Ako sve manje vremena prolazi od bljeska munje do zvuka groma, to jedokaz da se oluja približava, a u suprotnom, znači da se nevrijeme udaljava. Iz DUZS-a istakli su da je veoma bitno, da u skloništu ostanete još pola sata sve dok ne prestane grmiti, odnosno kad ste zadnji put ugledali svjetlicu.

Nikada nemojte da praktikujete da izlazite vani, kada krene nevrijeme, ako ste se već zadesili napolju, onda gledajte da se što prije sklonite na sigurno. Saopštili su da je puno sigurnije ako ostanete u automobilu, nego da ste ostali na otvorenom. Gledajte da se nikada ne sakrivate ispod drveća ili inprovizovanih garaža.

Otišli ste na more a tao vas je zadesilo olujno nevrijeme, najprije trebate da izađete iz vode ako se kupate, ta na vrijeme potražiti sigurnost. Dosat slučajeva je zabilježenokako grom uadar u ljude za vrijeme kupanja. Isti takav slučaj je zabilježen, kada je grom udario čovjek aza vrijeme kupanja, kad je grom usmrtio 26-godišnjeg mladića iz BiH, koji je bio na odmoru u Splitu, samo je sjedio u plićaku, pokušavajući što prije da izađe iz mora, ali već je bilo prekasno.

 

Izvor : Lifestyle Dom.info

Leave a Reply