Novo

OVO JE ISTINA – APOTEKARKA JELICA JANKOVIĆ OTKRILA ISTINU O MASKAMA I DJECI: Ovo je cijela Srbija i regija čekala da čuje!

Zaštitne maske ponovno su postale vruća tema zbog dolaska nove školske godine. Isprva je neko vrijeme postojala najava da će učenici morati nositi troslojne maske, a onda sve to je bilo uskraćeno i govorilo se da mogu nositi bilo koju, čak i pamučnu.

Apotekarka Jelica Janković Ristić tvrdi da se troslojna maska ​​sastoji od unutarnjeg, mekog sloja koji dodiruje lice i na taj način ne stvara alergijske reakcije, te srednjeg sloja čija je uloga prikupljanje vlage stvorene znojenjem, ali i od vanjskog sloja čija je zadaća zaustaviti čestice vani.

Na pitanje novinara jesu li ove maske stvarno bolje od ostalih, ona je kazala da je dobro imati bilo kakvu masku na licu. Također je kazala da su pamučne maske dobre jer se mogu oprati i peglati, ali troslojne su možda bolje jer su za jednokratnu upotrebu i mijenjaju se čim se maska ​​navlaži od upotrebe.

Ona vjeruje da je u pripremi za novu školsku godinu i budući da je odlučeno da djeca moraju nositi maske, njeno mišljenje je da je jedna maska ​​sasvim dovoljna za vrijeme koje će dijete provesti u školi, ali ipak preporučuje da svaki učenik ima paket i rezervnu masku, ako je masku potrebno zamijeniti, ili ako maska ​​pukne ili je oštećena.

Dodala je da su naručene i posebne maske za djecu, ali da nije problem čak i ako djeca nose maske za odrasle, samo ih roditelji trebaju naučiti kako lijepo stavljati maske na lice, a treba ih naučiti da ne dodiruju masku izvana i sa strane.