Ovo je 7 savjeta čuvenog travara Branislava za poboljšanje zdravlja: Prvi je posebno važan, a neki će vas iznenaditi – Pozitiv Media
Zdravlje

Ovo je 7 savjeta čuvenog travara Branislava za poboljšanje zdravlja: Prvi je posebno važan, a neki će vas iznenaditi

Branislav Popović, poznati travar je otkrio šta on misli na koje načine se može najbolje sačuvati i poboljšati zdravlje.

Rođeni tuzlak kojeg je rat odveo u Bijelu kod Herceg Novog je travar već punih 50 godina. On se baviti traženjem ljekovitih trava, pravljenjem efikasnih lijekova koji su biljnog porijekla, te nekim savjetima za zdrav i dug život. U svojoj je knjizi on ima registar svih narodnih i latinskih naziva ljekovitih biljaka, njihovog porijekla, uputstava za njihovo prepozavanje  te za šta su te biljke dobre.

Njegova uža specijalnost su ljekovite biljke za održavanje vitalnosti organizma i one koje liječe razne bolesti. On je u svojoj knjizi također naveo i mnogobrojna iskustva zadovoljnih korisnika njegovih usluga.

Među najpoznatijim njegovim preparatima su “Srećko” (za bacanje cigareta), “Jasmin” (za eliminasanje problema sa respiratornim putevima) te “Dijana” (za liječenje ženskih problema).

Posao budućnosti

Umhesto da navodi neke pojedinačne recepte i savjete za svaku osobu pojedinačno, spram njenih tegoba, Popović je naveo 7 ključnih, opštih, savjeta za poboljšanje zdravlja kojih bi se trebali držati svi, neovisno o spolu i starosti.

Tih 7 savjeta su:

* Čuvajte se dosade, je se od nje stari i boluje;
* Bar 7 puta mjesečno pročišćavajte jetru, jer je ona “čistač organizma”;
* Prije doručka obavezno popijte jednu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka;
* Ishranu temeljite na baznoj hrani (75%). Dakle jedite svježe voće i povrće, sirovo ili kuhano, začinjeno bilje, med…;
* Mislite uvijek pozitivno, smijte se, jer je smijeh najbolji i najjeftiniji lijek;
* Izbjegavajte maksimalno slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, bijeli šećer i bijeli hleb;
* Budite u svemu umjereni;
* Što više boravite vani u prirodi.