Celer pripada jednoj od najhranljivijih i najzdravijih biljaka, koja se najčešće koristi u kuhanju ili kao jedan od sastojaka svježih salata.

Osim korijena i lišća koje su vrlo iscjeljujuće, pogotovo ako ga jedete sirovo, sok od ovog povrća odličan je u očuvanju ukupnog zdravlja.

Svježi sok od celera izuzetno je koristan za tijelo, jer je vrlo bogat hranjivim tvarima. Naime, celer sadrži gotovo sve bitne minerale, vitamine, bogat je antioksidansima, potiče rad brojnih organa i čisti od štetnih tvari.

Uklanja toksine

Sok od celera čisti organizam od toksina, hidratizira i alkalizira. Sadrži mnogo hranjivih tvari i može biti jak diuretik uklanjanjem viška vode iz tijela. Posebno učinkovit za čišćenje i ispravno funkcioniranje bubrega, a sirovi recept koji sadrži celer preporučuje se čak i za liječenje bubrežnih kamenaca.

Održava kožu zdravom

Bogata je niacinom, vitaminima A, B, C, K i folnom kiselinom, koji su važni za zacjeljivanje oštećenja kože i održavanje zdravlja. Ovi vitamini pomažu u proizvodnji kolagena i tako daju mladi izgled koži.

Smanjuje kolesterol

Sadrži hemijski spoj nazvan 3-n-butilftalid, koji prirodno snižava razinu holesterola u krvi. Također, sok od celera pojačava izlučivanje steroidnih kiselina i žuči, što je također dobro u uklanjanju lošeg holesterola.

Jača kosti

Ako pogledate malo bolje, vidjet ćete da celer izgleda kao kost, a ako ga spojimo s idejom da namirnice ‘pokazuju’ ono za šta su zdrave (i tako, orašasti plodovi se preporučuju za zdravlje mozga, na primjer), celer bi mogli povezati s zdravljem kostiju. Ali ne samo po izgledu: celer sadrži 23 posto natrija, tačno onoliko koliko i kosti.

Osim toga, vrlo je bogat silicijem i kalcijem, koji jačaju i obnavljaju oštećene kosti. Također je bogat vitaminom K, koji igra važnu ulogu u zaštiti od osteoporoze i metabolizma kostiju.

Pomaže u mršavljenju

Sok od celera sadrži vrlo malo kalorija i izuzetno je bogat hranjivim tvarima. Dakle, on održava apetit pod kontrolom i pomaže da lakše izgubite težinu.

Izvor: Stil.kurir.rs