Svijet je poludio za kiselo – slatkim napitkom koji topi kilograme i priprema se od hrane koja je dostupna svima i košta samo 3 KM (1,5 eura)

Studija provedena u Koreji otkrila je da ovaj osvježavajući sok uspješno topi trbušne masti. Debeli ljudi pili su mješavinu jabučnog octa i šipka mjesec dana i to dva puta dnevno, a tokom tog razdoblja mogli su suziti struk za čak 5 do 10 cm.

Kako napraviti jabučni ocat i sok od šipka?

U šolju iscijeđenog soka od šipka umiješajte kašiku jabukovog octa i razrijedite s 250 do 350 ml vode. Sladite sebi po želji umjetnim zaslađivačem. Inače, octena kiselina je odavno poznata kao pokretač jetre za ubrzanje razgradnje masti. Tako su testirali kombinaciju jabučnog octa sa sokovima 7 različitih vrsta, a pokazalo se da je najučinkovitiji upravo šipak. Stručnjaci su otkrili da učinak octene kiseline ubrzavaju četiri različita spoja u šipaku.

Zašto je učinkovit?

Jabučni ocat ne samo da smanjuje taloženje masti na stomaku, već ga i vrlo uspješno otapa, kažu korejski stručnjaci. Korejci su ispitali povezanost jabukovog octa i šipka i zaključili da je njihova kombinacija značajno topljivija u mastima nego ako se konzumira pojedinačno. Tako su zaključili da zajedno aktiviraju enzim AMP kinazu, koji kontrolira kako se hrana pretvara u energiju.

Kada je riječ o ulozi šipka, ovdje je ona važna jer pomaže u regulaciji šećera u krvi, a kada se uspostavi ravnoteža šećera, tada se smanjuje glad, kao i potreba za hranom.

Izvor: balkanlifetoday

Preporučujemo