Imenovanje novorođenog djeteta oduvijek je bilo od velike važnosti u srpskoj kulturi i tradiciji, jer se vjeruje da ime, kao osobni znak, određuje njegovu sudbinu.

Pravila imenovanja ovisila su o tradiciji, trenutnim trendovima ili posebnim okolnostima u porodici. Većina nas ima Milicu, Jelenu i Jovanu, a muškarci se najčešće pozivaju na imena Marko i Miloš, koji su dobili ime po velikim junacima iz srpske historije – Kraljeviću i Obrenoviću.

Ali, osim ovih tako uobičajenih, postoje i imena koja rijetko možemo čuti i uvijek se iznenadimo kad nekoga pozovu neobičnim imenom. Najveće iznenađenje nekoliko godina imali su posjetitelji Doma zdravlja u Čačku, jer tamo je zaposlena jedna od medicinskih sestara koja je dobila ime, ni manje ni više nego – Omiljena!

“Ja sam srednja sestra u porodici i moja tetka koja živi u Nišu dala mi je to ime. Uvijek sam bila jedina osoba koja se tako zvala i uvijek mi je to nekako imponovalo. To je neobično ime za ovaj kraj “, rekla je Omiljena Drulović.

Kaže da na prvom susretu njezino ime izaziva različite reakcije kod ljudi, ali niko nije ravnodušan kad upozna osobu koja se zove Omiljena.

“Ja sam iz Nove Varoši i svi me tamo znaju, ali kad sam stigla u Čačak, svi su mislili da je to nadimak za mene, ne uzimaju ga ozbiljno i često kažu da me neko sigurno jako voli, zato me zove tako”, rekla je ova medicinska sestra i sjeća se avanture iz svog prvog radnog dana u gradu na Moravi.

“Kad sam se upoznala s jednim od svojih kolega iz razreda, rekao je – pa kako to, tek je došla a već je omiljena”, rekla je uz osmijeh.

Izvor: Kurir.rs

Preporučujemo