Vjerovatno je malo ljudi čulo za Anu Draksin. Svi je znaju kao Babu Anujku ili Banatsku vješticu, koja je živjela na području današnje Srbije na prelazu između 19. i 20. stoljeća.

Kako tvrde neki sačuvani zapisi, Baba Anujka je bila prvi i najveći serijski ubica na području bivše Jugolasvije, a možda čak i jedna od najvećih u cijelom svijetu.

Ona je otrovala najmanje 150 osoba, što se zvanično zna. Kada je bila konačno uhvaćena i osuđena za sve svoje zločine, imala je već 90 godina. Bila je osuđena na 15 godina zatvora, da bi nakon 8 godina bila puštena zbog svoje starosti, a umrla je dvije godine poslije, u 100. godini života. Postoji čak i jedna druga verzija priče koja kaže da su je njemački okupatori pustili na slobodu ’41., te da je preminula u svojoj kući u dobi od 104 godine. Ona je, inače, živjela na jednom velikom imaju u selu Vladimirovac koje se nalazi između Pančeva i Vršca.

Neki izvori navode da je Ana Draksin rođena u Rumuniji 1838. godine u porodici jednog bogatog stočara, a kao jako mala se skupa sa čitavom porodicom preselila u Vladimirovac, odnosno u srpsko-rumunsko-mađarsku provinciju Banat koja je tada bila vojna granica Habsburške monarhije.

Inače, o njoj i njenom životu najviše je pisao profesor hemije Šimon Đarmati u svojoj knjizi “Baba Anujka – čarobnjak iz Vladimirovca” koja je publikovana 2007. godine, te je ovu mračnu priču spasila od totalnog zaborava. Baba Anujka se školovala u internatu gdje je veoma često mjesečarila, što je u to vrijeme bio znak da se neko bavi vračarijama, pa su vrlo brzo izveli zaključak da je ona vještica.

Ostatak teksta pogledajte ovdje.

Preporučujemo