Malo je onih koji vole da vide pauka kako plete mrežu u kutu vaše kuće.

Uz to, još više ljudi hvata jeza zbog činjenice da u jednoj godini progutamo između pet i deset pauaka, a taj se broj tokom života povećava na nekoliko stotina, zavisno od toga u kom dijelu svijeta živite.

Da li je ovo istina ili mit, malo ko zna. Strah od pauaka medicinski se naziva arachnphobia, a ako imate ogroman strah od pauaka trebalo bi znati da je jedan od najčešćih strahova koji pogađa više ili manje 50% žena i 10% muškaraca.

Međutim, znastvenici tvrde da nema pravog razloga za brigu, jer je to samo lažni mit.

Za početak, paukovi rijetko ostavljaju iza sebe mreže, a ako to učine, čine to kako bi uhvatili druge životinje manje od njih, a ne ljude.

Apsolutno ignorišu ljude i njihov plijen su samo manje životinje od njih samih. Dakle, ako nemate kuću punu mrtvih muha koje leže oko vašeg kreveta, velike su šanse da će vam se pauk uopšte približiti.

Osim toga, paukovi su izuzetno osjetljivi na vibracije, tako da se od pogleda krupnog čovjeka koji diše dok hrče ili još gore hrđa – kao što to obično čine oni koji spavaju otvorenih usta ili oni koji spavaju na leđima paukovima diže imaginarna kosa na glavi.

“Vibracije su veliki dio iskustva jednog pauka, a osoba koja spava nije nešto čemu bi pauk svjesno i voljno prilazio”, kaže britanski naučnik Rob Kraford.

Da li se vi bojite pauaka? Pišite nam u komentarima svoje mišljenje.

Preporučujemo