Nastavak članka nas vodi kroz prisjećanje na neke od bezvremenskih filmova i televizijskih serija koje su postale ikonične i zaslužile svoje mjesto u povijesti. Bez obzira na generacijske razlike, postoji nekoliko klasika koji su se urezali u kolektivno pamćenje, poput “Boljeg života”, “Srećnih ljudi” i “Žikine dinastije”.

“Srećni ljudi” je posebno istaknuta televizijska serija koja dolazi iz Srbije. Napisana od strane scenarističkog dua Siniša Pavić i Ljiljana Pavić, a režirana od strane Aleksandra Đorđevića i Slobodana Šuljagića, serija broji 70 epizoda uz dodatni novogodišnji specijal od 45 minuta.

 

Emitirana je od 1993. do 1996. godine, a kasnije i reprizirana. “Srećni ljudi” se ističe kao prva serija koju je Radio-televizija Srbije producirala nakon raspada SFR Jugoslavije.Glumačka ekipa ovih serija bila je izuzetno talentirana i njen kalibar je teško ponoviti. Fokus članka usmjeren je na seriju “Srećni ljudi” i njezinu posebnu povezanost sa turbulentnim vremenima u Srbiji, posebno tijekom 1999. godine. Tokom tog perioda, Srbija se suočavala s sankcijama i teškom situacijom, no glumci iz serije su svoje uloge snimali dobrovoljno, bez naknade.

Reditelj serije je podijelio da je samo jedan glumac primio plaću za svoju ulogu, što je bio popularni Živojinović, zbog njegovog ugleda. Iznenađujuće je da kuća koja je prikazana u seriji i dalje postoji na istoj adresi, Lazara Sočice broj 7 u Savskom vencu. Ova kuća je ostala gotovo netaknuta tokom godina, uz manje prepravke. Još intrigantnije, kuća se nalazi blizu stadiona Partizana, a nedavno je prošlo 25 godina od snimanja pilot epizode serije. Ovo sve dodaje još dublji sloj nostalgije i značaja seriji “Srećni ljudi”.