U ovom ćemo tekstu ponovo malo o koronavirusu, jer je to ipak trenutno top tema broj 1 širom cijelog svijeta. 

Naučnici i stručnjaci širom planete Zemlje rade sve što je u njihovoj moći da pronađu što prije lijek protiv ove pošasti, dok doktori i ostali medicinski radnici rade očajnički pokušavaju spasiti što više života moguće, mada se broj novozaraženih i preminulih iz dana u dan povećava.

Naravno, svemu tome pridonose i neodgovorni i krajnje sebični pojedinci koji odbijaju slušati naredne vlasti i ne poštuju uvedene mjere i zakone pa sasvim neometano hodaju ulicama, organizuju fešte i druženja, bez sekunde brige.

Sada je međutim objavljena još jedna istovremeno dobra i loša vijest. Naime, grupa doktora iz Španije utvrdila je, odnosno, otkrila još jedan novi simptom koji su uočili da se pojavio u početnoj fazi koronavirus kod nekoliko pacijenata.

Premda sporedni simptomi variraju od pojedinca do pojedinca, španski stručnjaci istražuju sada lezije na stopalima koje su se kod nekolicine pacijenata pojavile u ranoj fazi koronavirusa. Kako se navodi u izvještaju, radi se o lezijama koje podsjećaju na boginje.

Podaci koji pristižu iz ne samo Španije, već i Italije i Francuske pokazuju da je nekolicina zaraženih od koronavirusa imala lezije na nogama. Ovaj se simptom naročito izdvojio kod djece i tinejdžera, ali su i pojedini odrasli imali slične znakove na svojim nogama.

“Radi se o ljubičastim lezijama koje su dosta slične boginjama i ospicama koje se najčešće javljaju na nožnim prstima i sasvim normalno zarastaju i tako ne ostavljaju trag. Ovo jeste loša vijest jer može stvoriti dodatni talas panike, ali je jednako i dobra vijest jer je ovo otkriveno kao simptom pa će se lakše moći izolovati potencijalni zaraženi.” stoji u saopštenju.

Preporučujemo