Mada je sasvim normalno da u našem životu postoji određena količina stresa, pa čak je i nužna, ipak, pretjerani stres itekako može omesti naše svakodnevne aktivnost, može narušiti kvalitet našeg života, a u konačnici i naše zdravlje.

Zbog toga postoji mnoštvo metoda za reduciranje stresa, a neke od njih su samo kratkoročne, ali postoje i one dugoročne. Za neke jednostavno treba više uloženog truda i vremena. Danas smo za vas pripremili jednu sjajnu japansku tehniku koja traje samo 5 minuta, a suština je u masaži i stiskanju prsta na ruci.

 

Neka japanska saznanja kažu da svaki prst na ruci predstavlja neku drugu emociju, pa tako:

PALAC- Pomaže u borbi sa emocijama poput brige i tjeskobe
KAŽIPRST- pomaže u borbi sa strahom
SREDNJI PRST- pomaže u kontroli ljutnje
DOMALI PRST- pomaže u borbi sa depresijom
MALI PRST- povećava optimizam i samopouzdanje

Kako bi ste mogli praktikovati ovu metodu, treba shvatiti da svaki od prstiju na našim rukama predstavlja neku specifičnu emociju i stav. Sigurno se sada pitate kako to uopšte sve radi? Kako bi mogli uskladiti svoju životnu energiju, uzmite prst suprotnom rukom, obmotavajući pritome sve prste i palac oko njega i tako držite svaki prst barem 2 minute. Kada krenete osjećati pulsiranje, to znači da ova metoda djeluje.

Kako bi smirli svoj um, trebate svojim palcem lagano da pritisnete centar svog dlana i da to držite nekih minut vremena. Potrebno je vježbati ovu metodu svakodnevno da bi vremenom postali smireni i da bi mogli ponovo uspostaviti balans u sebi. Imate video iznad gdje i sami možete vidjeti kako to izgleda.