Jeste li znali da postoji konekcija između oblika voća i povrća i organa koji oni liječe?

Različita hrana štiti zdravlje različitih organa u našem tijelu. Određena hrana štiti same organe na koje podsjećaju, a o njima se danas malo toga zna. Ako bolje skontate, primijetit ćete da je “priroda” učinila vjerodostojan napor kada su u pitanju sličnosti.

Orah – mozak

Izgleda poput mozga, a nabori njegove jezgre nalikuju mozgu. Orah, i to je znanstveno dokazano, pomaže razvijati moždane funkcije. Sa znanstvene tačke aspekta, orašasti plodovi su bogati omega – 3 masnim kiselinama, koje su stvarno neophodne za zdrav rad našeg mozga. Stoga u priči nema nikakve dileme da orah ima blagotvoran učinak na najvažniji organ ljudskog organizma koji nas čini onim što jesmo i 24 / 7 kontrolira naše tijelo i um.

Mrkva – oči

Presjek mrkve poprijeko nalikuje ljudskom oku, tj. šarenice. Mrkva je puna vitamina i antioksidanata, kao i beta-karotena, što reducira mogućnost pojave vodećeg uzroka gubitka vida u starijih osoba. Znanost je pokazala da mrkva potiče brži dotok krvi u ovaj organ i pojačava rad očiju.

Celer – kosti

Duge stabljike koje ima celer izgledaju poput kostiju, a istodobno je celer dobar za kosti. Celer je izvrstan izvor silicija, koji je veoma bitan dio molekularne strukture koja daje čvrstoću kostiju. Osim ove komparativne sličnosti, postoji još jedna jako zanimljiva, a to je da kosti imaju 23 posto natrija u sebi, baš kao i, pogađate, celer.

Da li ste znali ove činjenice? Volite li vi orahe, mrkvu ili celer i koliko često ih konzumirate? Možda i promijenite mišljenje nakon ovog teksta.

Preporučujemo