Jedina stvar koje svaku osobu zanima kada se radi o spremanju salate jeste njen ukus, ali bez obzira na to postoje stvari koje se moraju uzeti u obzir.

Naime, u salati pojedini sastojci ne idu baš skupa, a jedna od tih loših kombinacija je miks krastavaca i paradajza. Problem je što ove vrste povrća imaju različita vremena probave i Ayruveda kaže da moramo znati kada je tačno vrijeme za probavu svakog pojedinog komada hrane prije nego što te komade pomiješamo. Ako, dakle, miješate namirnice koje imaju diferentno vrijeme probave onda možete dobiti velike stomačne probleme.

Ako se takvi sastojci sastave, to onda dovodi do fermentacije hrane u vašem želucu, zbog čega dolazi do trovanja kompletnog tijela. Krastavac i paradajz se nikada ne smiju konzumirati skupa jer oni nisu međusobno kompatibilni, a kada jednom dođu u stomak i krene fermantacija, može lako doći do probavnih problema.

Evo još nekih kombinacija koje trebate izbjegavati.

Voće nakon obroka

Da bi vaš organizam mogao probaviti voće potrebno mu je jako puno vremena, zbog čega se ono ne smije previše dugo zadržavati u želcu. Ukoliko odmah nakon obroka pojedete voće onda dolazi do problema jer može lako doći do refluksa kiseline, kao i nekih drugih probavnih problema.

Tjestenina i sir

Ovaj miks je svima poznat i jako je popularan, ali ga obavezno treba izbjegavati. Naime, tjestenina u sebi ima škrob, te organizmu treba duže to da probavi nego proteine u siru. Kašnjenje u probavi dovodi do fermentacije i do probavnih problema. Pored sira, tjesteninu ne smijete miješati ni sa mesom.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.