Danas nam je došlo takvo vrijeme da svi samo gledaju na nečiju vjeru, ko se čime bavi, da li je po nečemu drugačiji od ostalih, te je samim time diskriminacija u svim oblicima i varijantama sve više zastupljena u svim sferama života i društva. To je najviše prisutno kada su u pitanju žene, jer su one oduvijek bile u posebnom fokusu društva, iako su posljednjih dvadesetak godina ostvarile nevjerovatan uspjeh, od lonaca i šerpi i štale do fotelja i upravljačkih pozicija.

To se posebno odnosi na balkansku regiju, u kojoj su žene uvijek bile u podređenom položaju. Ako tu još dodamo da se one slučajno ističu u odnosu na muškarce, bilo rasuđivanjem, stavom, vještinom, inteligencijom ili izgledom onda je to definitivno odraz našeg današnjeg društva na ovim prostorima.

Eh, onda imamo mali problem, jer se oni jednostavno bacaju u oči cijelom društvu, koje se kreće uz rub primitivizma, a žene koje su pokrivene zbog vjerskih ili drugih razloha, ili zbog nekih od svojih osobnih običaja, imaju poseban problem i većina ih se susreće s različitim oblika cinizma i diskriminacije jer se ne uklapaju u viziju svijeta po mišljenju mnogih koji ih okružuju, na način na koji se promatra na zapadu, gdje sve ide mnogo lakše.

Danas vam donosimo jednu takvu priču koja je posebna i dolazi iz Srbije. Priča o jednoj ženi. Njeno ime je Elma Elfić-Zukorlić, a najpoznatija je po udaji za najpoznatijeg muslimana u zemlji, gospodina Muhameda Zukorlića. Ona ima sve što danas treba jedna moderna žena, razumijevanje.

Na njezinoj su strani svakako i ljepota i inteligencija, Elma je ponosna majka četvero djece koju je dobila sa Zukorlićem, vjerskim radnikom, a izvodi i Imaminu kampanju u Srbiji.

Poznata je i po vođenju prvog Vakufskog Univerziteta u Srbiji. Emancipacija žena u islamu je vrlo važna i stavlja poseban naglasak na ovaj segment društva. Ona nema problema s nošenjem hidžaba i marame i kaže da u Srbiji nema problema zbog toga.

“Stavila sam hidžab u dobi od 25 godina i on je došao kao kruna mog duhovnog stanja i spoznaje samog Boga, a to je bila moja jedina odluka. U islamu, žene su dužne staviti hidžab čim postanu biološki odrasle osobe, a ja stvarno ne vidim nikakav problem, koji je pojedinačno za svaku djevojku“, rekla je Elma.

Izvor: Nezavisni Portal