Jednoj mladoj djevojci koja danas radi i živi u Kijevu nije stalo da u javnosti svuda bude poznata po svom teškom djetinjstvu i ranom životu.

Jedino dijete rođeno u visoko kontaminiranoj zoni oko Černobila nakon katastrofe iz 1986. godine preraslo je u zdravu mladu ženu. Černobil je ponovno postao glavna tema nakon emitiranja popularnog HBO-a na nuklearnoj elektrani 1986. godine, ali Marijka se u njoj ne pojavljuje, iako kaže da simbolizira renesansu u Černobilu.

Ona je prije 19 godina napunila naslovnicu, kada je postala prva beba koja je rođena i odrasla u blizini kontroverznog reaktora broj 4. Ali to nije bilo u medijima prije serije. Marika, koja uskoro slavi svoj 20. rođendan, studira u Kijevu, a dala je nedavno intervju za “Sunday Express”.

“Radim, dobro sam”, odgovorila je odmah.

Ukrajinske vlasti pokušale su sakriti sramotu njenog rođenja i dolaska u porodicu černobilskih radnika koji su ilegalno živjeli u zoni evakuacije od 30 kilometara nakon što je rođena 1999. godine. Njezini roditelji odbili su napustiti zonu, jer vlasti nisu ponudile alternativni smještaj. Mnogi su optuživali njene roditelje zašto su je ostavili živu, zašto joj nisu oduzeli taj mizerni život, da spriječe tako da se ostali zaraze.

Plivala je u rijeci gdje su ribe živjele od kojih je Gaigerov brojač prosto poludio, a njezin otac Mihail je lovio da nahrani obitelj. Pila je mlijeko od krave hranjene na pašnjacima u zoni Černobila, ozračena nuklearnom elektranom. Njezina majka, Lidija Slovenko, morala je zanemariti tračeve o zdravlju svoje kćeri.

“Ako ljudi misle da ima dvije glave ili je mutant, oni griješe. Ona je lijepo dijete koje je potpuno zdravo, koliko možete vidjeti”, rekla je za medije.

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..