Montažnu kuću možete dobiti za samo 5. 000 eura ili više, ovisno o veličini koju želite i karakteristikama koje ste planirali za svoj dom iz snova.

U našem kraju skoro da nema sumnje kada razmišljamo između klasične i sistemske gradnje. Klasik je tradicionalno prisutan i malo ko sumnja u to. Ali zanimljivi projekti, neki novi materijali i veoma brza i laka gradnja, bez potrebe za majstorima, montažnim kućama sigurno daje veliku prednost.

Takve se kuće mogu graditi na svim mjestima gdje je planirana gradnja, a prema cjenovniku koji je dostupan na vebsajtu Domprojekt, hrvatskoj kompaniji koja se bavi dizajnom i ugradnjom montažnih kuća, cijena po kvadratnom metru visoke rohbau kuće iznosi samo 480 eura.

Vrijedno je graditi kuću na pripremljenim osnovama, a cijena po sistemu zauzvrat iznosi najviše 750 eura. Izgradnja montažnih kuća ide izuzetno brzo i jako lako nakon postavljanja temelja.

„Kuća je urađena u sistemu visokih ploča. Zidni elementi su montirani na gradilištu od stiropora i sa građevinskim ljepkom i spoljnom stolarijom, tako da se kuća može konstruktivno sastaviti u roku od 24 sata.” tvrdi direktor Domprojekta Esad Hajdarovac, koji naglašava da će za nekih 25 danabiti okonačni radovi koji su predviđeni da se rade na visokom nivou performansi u rohbau-u, zavisno od veličine kuće.

Prednosti se ovdje ne zaustavljaju, ali montažne kuće imaju svoje nedostatke. Ili barem – kao što bi se većina složila, zavisno od toga koja se kompanija odluči zaposliti za taj posao i izgraditi kuću.

Video snimak jednog čoveka koji ispovijeda o svom ličnom iskustvu sa montažnim kućama nalazi se u nastavku.

Preporučujemo