Zakoni u regiji još uvijek ne dozvoljava istospolni brak, kao ni usvajanje djece u takvim zajednicama.

Pripadnici LGBT populacije, koji odluče poduzeti roditeljski korak, rade stvari drugačije.

Na Paradi ponosa, održanoj u nedjelju u Sarajevu, razgovarali smo s čovjekom koji je gay i otac. Odlučio je imati dijete s strejt ženom, samo da zajedno ispune njihov cilj – da budu roditelji …

Oliver B, muškarac je koji sebe definira kao neko ko je uglavnom gay po osjećajima i pripadnosti, ali koji također ima veze sa ženama i koji je otac dječaka koji će uskoro biti u tinejdžerskim godinama. Oliver će nam također reći kako stoje stvari s njegova tri gay prijatelja koji su ujedno i očevi.

Prvo nam je otkrio što je ono što prisiljava gejeve na iskušavanje očinstva.

“Roditeljstvo smatram najljepšom stvari koju čovjek može doživjeti. Onog trenutka kad navršimo trideset godina, ako smo završili svoje obrazovanje, postignuto u svojim poslovima, hobijima i zasićeni izlascima i mladenačkim zabavama, prirodna je želja većine roditelja. Ulični ljudi to sebi olakšavaju. Oni će začeti dijete na početku njihove prirodne strasti. Ono što je za neke, čak i za mnoge pobačaje, previše jednostavno, za naše je stanovništvo prilično teško.”

Međutim, moguće je …

“Lakše je biseksualcima i biseksualcima. Oni dobivaju djecu tokom odnosa s suprotnim spolom. Kada su u pitanju pravi gay ljudi, postoji samo nekoliko formula koje vode ka roditeljstvu.

Prvi slučaj je da je neko postao otac u mladoj dobi. Sve dok nije otkrio svoju gay stranu ili je sam sebi nije priznao. Tipičan primjer toga je moj poznanik S. Rođen je u provinciji. Kao i njegovi prijatelji, počeo je upoznavati djevojku koja mu je bila slična. Kolega po struci.

Dobro smo se slagali. Ipak, u ranoj dobi on tu ljubav nije mogao usporediti ni s kim drugim. Kasnijom daljinom shvatio je da je više voli kao osobu, dušu, vrlo blizak prijatelj, ali da nije potpuna. Bio je dovoljno moćan da nema problema s potomstvom pa su dobili dvoje djece.

Tek kad je imao oko dvadeset godina imao je gay avanturu na izletu u veliki grad i shvatio je da je to ono što ga više veseli. Pokušao je još nekoliko puta, a onda je sve priznao svojoj ženi. Prvo što mu je rekla bilo je: “Da me je neko pitao, rekla bi da imam najboljeg muža na svijetu. Nikad ga nisam uhvatila u prevari. Kuhao je, prao posuđe, nikad nije podigao ruku na mene, nikad se nije ljutio.”

Nakon početnog šoka, on i žena razveli su se obostrano, ali ostali su jako dobri prijatelji. I dalje je vrlo prisutan u životima svoje djece.”

Ostatak teksta možete pročitati na originalnom linku OVDJE

Izvor: Espresso.rs