Home Novo Ogromne poplave u BiH: Izlile se rijeke zbog obilnih kiša, građani spašavaju...

Ogromne poplave u BiH: Izlile se rijeke zbog obilnih kiša, građani spašavaju stoku (Foto/Video)

114
0
Obilne padavine su u toku dana zahvatile područje sjevero-zapada BiH, a dobili smo i obavještenje da su neke lokalne rijeke u Prijedoru i Bosanskom Novom već izlile usljed velike količine kiše koja je napadala u kratkom vremenskom periodu.

Rijeka Jošavka je se izlila na magistralnu cestu Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave zbog ogromne količine oborina koje su popodne uticale na ovo područje, dok kiša i dalje pada. U Prijedoru je poplavljeno nekoliko kuća zbog jakih kiša koje su uzrokovale poplave rijeke Puharske i podizanje vodostaja. Inače se ova rijeka uliva u Sanu.

Poplava je zadesila i selo Urije, a korito Vragolovaca izlilo je se u selu Jutrogost, a te je lokalni put presječen zbog toga. Mještani se bore da spase stoku iz štala u blizini ove rijeke. Kiša je počela padati u popodnevnim satima, a nakon toga, olujni vjetar nakon kojeg je uslijedila oluja i jako nevrijeme. Njemački Blicortung u Potkozarju otkrio je gotovo 4 hiljade munja, piše Klix.ba. U utorak se očekuje intenzivna oborina u BiH.

Podsjećamo vas, da nas je Republički hidrometeorološki zavod ranije obavijestio o mogućnosti ponovnog poplavljivanja izlivanja rijeka i potoka na našem području, jer su primijetili da smo bliže obilnim količinama oborina koje su procijenile da će trajati danima i da bi to izazvalo haos u regiji.

Posljednji put u Bosni i Hercegovini kada su zabilježene velike poplave bio je u maju 2014. godine, kada je stvorena velika materijalna šteta, ali u poplavama mnogi ljudi su izgubili živote pokušavajući spasiti sebe, svoju porodicu i ono što su godinama gradili.

Kakva je trenutno situacija kod vas u vašoj lokalnoj zajednici?

Izvor: Zanimljivosti Balkan