Novo

OGLASILI SE METEROLOZI, SLIJEDE NEVIĐENE POPLAVE, OVI DIJELOVI DRŽAVE SU PRVI NA UDARU: Sprema se strahovito nevrijeme

Za danas, sutra i prekosutra Republički hidrometeorološki zavod je zvanično izdao upozorenje da možemo očekivati obilne kiše koje će se desiti na teritoriji Srbije, ali i diljem Balkana.

U ponedjeljak (danas) se recimo očekuje obilje kiša, prvo na zapadu i jugozapadu Srbije, a količina će biti od 20 do 50 mm za 24 sata, dok će lokalno biti i više.

Poslijepodne, navečer i tokom noći, oborinska zona će se proširiti središnjim dijelovima prema istočnim dijelovima države. U utorak (sutra) se očekuje prestanak kiše na jugozapadu, a u ostalim krajevima će se to desiti sredinom dana.

Na području Beograda od ponedjeljka popodne do utorka ujutro očekuje se od 30 do 40 mm kiše.

Zbog ogromne količine oborina, vodostaj će se na nekim rijekama očekivano povećati. Ako se vodimo komentarom iz RHMZ-a, u slivu Jadra s pritokama, Kolubare s pritokama, Ljuboviđe, gornjeg toka Zapadne Morave zajedno s pritokama, Ibra i Lima s pritokama, vodostaj će u ova dva dana biti umjeren i nešto viši, ali dobro je što neće ipak doseći razine upozorenja.

Đorđe Đurić je uz sve to još predvidio da može očekivati jače padavine od ponedjeljka ujutro do utorka, te je naglasio da će u nekim područjima za manje od par sati pasti više kiše nego što je palo tokom čitavog mjeseca septembra.

U sjevernim, jugozapadnim i zapadnim krajevima kiša će početi padati ujutro, pa će se danju širiti i na druga područja. Kako dan odmiče, kiša će biti sve jača, pa se u ponedjeljak poslijepodne i navečer, a posebno u toku noći i u utorak ujutro, očekuju vrlo obilne oborine.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.