Zanimljivosti

ODMAH PROVJERITE! Broj u DONJEM DESNOM ĆOŠKU vaše lične karte, policiji govori NEŠTO O VAMA!

Kao što je poznato, lična karta je ubjedljivo najvažniji dokument koji se koristi za identifikaciju osobe.

S ovim dokumentom se može učiniti sve, odakle god stignete, za bilo koji papir da vam treba ili kada nešto zatražite. Za sve vam je potrebna lična karta.

Stoga se potrudite da ovaj dokument nikad, ali nikada, ne izgubite, jer biste inače morali pričekati najmanje 30 dana da biste vam i izdali novu ličnu kartu.

JMBG je isto tako vrlo važan za normalno funkcioniranje osobe, a uz to se za identifikaciju koriste i adresa prebivališta, ime roditelja te vaše ime i prezime. Uglavnom, bez lične karte niste nikamo stigli. U nekim gradovima koji imaju više općina u pravilu treba voditi jedinstveni registar koji vrijedi za svakog građanina i koji uključuje sve podatke s njegove lične karte.

Najnoviji objavljeni zakon u Srbiji, koji datira iz 2007. godine, je rekao da se osobni identitet dokazuje samo pomoću lične karte i nijednim drugim dokumentom, a lična karta je, prema tome, jedina valjana. Kad su u to vrijeme puštene nove, biometrijske lične karte, one su prirodno zamijenile prethodne papirnate ili kartonske iskaznice koje su izgledale poput sveščice.

Ovaj broj koji možete da vidite u donjem desnom ćošku vaše lične karte može policiji reći koliko ljudi u jednoj državi zapravo ima slične crte lica kao i vaše. Pa, pogledajte sada svoju ličnu kartu i odmah nam napišite koji je broj napisan na vašoj. Naravno, isto ovo pravilo vrijedi za sve države u bivšoj Jugoslaviji.