Savjeti

Odmah će izaći sam: Da biste uklonili krpelja potrebna vam je samo jedna namirnica koju svi imate u vašem domu!

Kakvim sve trikovima ne pribjegavamo da se riješimo krpelja kad nam se prilijepe za tijelo. Neko maže zahvaćeno područje suncokretovim uljem, neki ga trljaju sapunom, a neki polako izvlače pincetom. Neko preporučuje podmazivanje mjesta ugriza acetonom, što se ne smije učiniti.

Jedan vrlo jednostavan i učinkovit način uklanjanja krpelja koji je jedna djevojka naučila sasvim slučajno. Bila je jednog dana na putu do vikendice gdje je upoznala jednog starog seoskog učitelja, koji joj je pričao o njegovoj pouzdanoj metodi.

Kaže, mjesto gdje se krpelj nalazi treba posuti sitnom soli, a na vrh staviti komad vlažne pamučne vate. Ta je žena ubijeđeno tvrdila da će za oko 20 do 30 minuta, a možda i prije, krpelj sam izaći na površinu tijela. Kad izađe, dobro ga je staviti u kutiju i odnijeti u laboratorij, kako bi se utvrdilo da nije nosilac encefalitisa ili poliomijelitisa, a prema statistikama, svaki deseti krpelj može da vas zarazi.

Evo kako ukloniti krpelje običnom soli

Ako prije izlaska u prirodu nemate pri ruci sredstvo protiv komaraca i krpelja, možete ga pripremiti vrlo lako ovako :

U 200 ml kipuće vode stavite 25 g klinčića, a potom kuhajte 15 minuta, ohladite i dodajte dvije kašike alkohola.

Prije nego što odete u šumu ili prirodu, ovo rješenje primijenite na sebe i svog ljubimca. Autorica tvrdi da deset godina nije iz šume donijela niti jednog jedinog krpelja, ni na sebi niti na svom ljubimcu.

Ako nemate vremena za pripremu ove otopine, možete upotrijebiti kupljeno ulje klinčića, koje je razrijeđeno vodom, to je nekoliko kapi na litru vode. Miris klinčića također ne podnose komarci. A ako se bojite sami ukloniti krpelja, bolje je potražiti liječničku pomoć.