Jedan od najvećih srpskih i jugoslavenskih glumaca, Mihailo Miša Janketić, preminuo je danas u Beogradu u 80. godini života.

U bogatoj karijeri Miša Janketić je u pozorištu odigrao preko sto uloga, u svojoj zaista dugogodišnjoj uspješnoj karijeri. Ostavio je veliki trag na filmu, televiziji i radiju, dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričkog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade Pavla Vujišića za životno djelo, a prva uloga na sceni Jugoslavenskog dramskog pozorišta bila mu je u predstavi Richard III 1961.

Član ansambla JDP bio je od 1962. do 1998. godine. Tokom tog razdoblja napravio je više od šezdeset uloga. Posljednju svoju premijeru, Miša Janketić, imao je na sedamdesetoj godišnjici Jugoslavenskog dramskog pozorišta u predstavi kralja Betine na Krnecu (2018.).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali nakon tri godine, 1958. godine postaje student na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju.

Diplomirao je 1962. u klasi profesora Mate Miloševića, a na sceni Jugoslavenskog dramskog pozorišta, glumio je Igoa u “Prljavim rukama” Ž. P. Sartra, Uroš V u “Smrti Uroša V” S.Stefanovića, Ljuba Vrapče u predstavi “Kad su cvjetale tikve” D. Mihailovića, Raskolnikov u “Zločinu i kazni” F.M. Dostojevskog, Stanley u “Tramvaju zvnom želja” T.Viljamsa, Horvat u Krležinom “Vučjaku”, Alesandro Mediči u “Lorencaču” Alfreda de Mise, Vojvoda Mišić u “Kolubarskoj bici” i “Valjevskoj bolnici” D. Ćosića, Blagoje u “Putujućem pozorištu Šopalović” Lj. Simovića, Gavrilović u “Sterijinim Rodoljupcima” (1986) i Gradonacelnik u “Gogoljevom Revizoru”, Jevrem Prokić u “Narodnom poslaniku” i Obrad Đorđević u “Tako je moralo biti” B. Nušića…

Izvor: Blic.rs