Maljavost na bradi rezultat je potpune hormonalne ravnoteže u slučaju žena.

Ove dlačice su zapravo, stvar o kojoj žene ne vole razgovarati, pa svi mislimo da se to samo kod nas upravo događa, a u stvari, to je među ženama više nego uobičajena pojava. Njujorški dermatolog Hadley King kaže da je brada od mužjaka kombinacija hormona i gena.

“Rast dlaka kod muškaraca u području brade uzrokovan je muškim hormonima u našem tijelu u kombinaciji s ukupnom hormonalnom ravnotežom”, kaže Hedley. Ovisno o tome kako su hormonski osjetljivi folikuli vaše dlake, pojavit će se manje ili više dlaka, a sama osjetljivost na hormon ovisi o hormonu. Zapravo, ako vaša baka ima dlake na bradi, velika je vjerovatnost da će vas zadesiti isti problem.

Malje i dlačice rastu u svim starosnim dobima, ali u srednjoj dobi (pubertet) se pojavljuju ozbiljnije malje. Koji je najlakši način da ih se riješite? Najbolja opcija ako se borite s jednom ili dvije dlačice su pinceta. Ako je cijeli grm u pitanju, možda biste trebali razmotriti i lasersko uklanjanje dlačica.

VAŽNA NAPOMENA

Dlačice i malje javljaju se i kod žena koje imaju potpunu hormonalnu ravnotežu. Ali, ako se borite s tim dlačicama i imate nepravilne mjesečnice, akne i povećanu pothranjenost po cijelom tijelu, velike su šanse da patite od policističnih jajnika, pa biste trebali u tom slučaju da se konsultirate sa svojim ginekologom.

Preporučujemo
Loading..