Novo

ODGAJILA 48 DECE, ŽIVELA DA POMAŽE DRUGIMA, CEO ŽIVOT VOLELA JEDNOG ČOVEKA: Tužna sudbina kraljice romske muzike!

U nastavku ovog članka pišemo kao što ste mogli da vidite o Usniji Redžepovoj a za nju znaju oni koji su ljubitelji stare narodne muzike. Ona je neko ko je u životu napravila jako puno a osim prelepih pesama i titule cigansk kraljice, ona je bila veliki i dobar čovek u privatnom život. Ona je rođena u Makedoniji 1943 godine, kao pet od šestoro dece. Tako je njen otac u bombardovanju 1941 godine izgubio nogu a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. On je bio čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslov, nosila je mleko i čistala je ljudima domove.

“Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu” rekla je jednom prilikom Esma kraljica romske muzike.

Kako joj uopšte nije bilo lako svedoči i izjava koju je dala u jednom intervju: “Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali “Ciganka”. Niko nije hteo da sedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge dece i to mi je najteže palo” ispričala je Esma.

Esma je imala samo 10 godina kada j počela da peva, a sa 13 godina je pobedila na jednom muzičkom takmičenju na kojem je upoznala i Steva Teosijvskog poznatog harmonikaša i šefa orkerstra.