Novo

ODGAĐA SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE? Brnabićka se HITNO oglasila: “Sve dok djeca i roditelji ne prihvate da urade OVO zabranjeno je primirisat’ školama”

U zadnjih 10 dana vodila se vrlo velika rasprava o početku nove školske godine. Kao što sigurno već znate u većini zemalja bivše Jugoslavije, datum koji se uvelike spominje je 1. septembar. Ali, situacija u Srbiji je nešto drugačija. Dr. Predrag Kon jučer se obratio javnosti informacijom da je sve na dugom štapu, jer se sada ogroman broj ljudi vraća s morskih odredišta.

Dosta porodica, naravno, je odvelo djecu na more kako bi vrlo veliki broj zaražene djece mogao doći u školske klupe. Upravo je to razlog zašto su pojačali kontrolu na granicama, ulaska u Srbiju. Naime, temperatura se mora odmah izmjeriti, pa čak i ako imate povišenu temperaturu, odmah napravite PCR test, a ako ste pozitivni, odmah vas prevoze u bolnicu namijenjenu kovidu.

U Bosni i Hercegovini je upravo iz tog razloga početak školske godine pomaknut s 1. na 15. septembra. Upravo iz tog razloga, dr. Kon, poput drugih stručnjaka, upozorava sve roditelje da djeca koja danas dolaze s mora trebaju biti obavezna da kasne par dana u školu, a kad se utvrdi da je s njima sve u redu, trebala bi dolaziti na redovnu nastavu.

Bolje je spriječiti nego liječiti, jer ako u školama dolazi do masovne infekcije, kao što je to slučaj u Berlinu, gdje je čak 51 škola imala baš ovaj problem. Takav problem nama sigurno ne treba.

Danas se i sve prema planu i programu obratila i premijerka Srbije, Ana Brnabić, rekavši da su joj se obratili Sindikati prosvjetnog sindikata, da početak školske godine pomakne za 14 dana, ali smatra da za takvo nešto nema potrebe.