Ovaj zaista ukusni napitak sadrži mnoštvo sastojaka koji stimulišu štitnu žlijezdu, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidanata koji su dobrodošli na svačijem meniju, prenosi Atma.hr.

Recept je, inače, podijelila sertifikovana holistička prehrambena terapeutkinja Sieda Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:

– 7 šoljica izvorne ili filtrirane vode,
– 1 šolja 100% soka od brusnice,
– 1/4 kašike sušenog đumbira,
– 1/2 kašike cejlonskog cimeta,
– 1/4 kašike muškatnog oraščića,
– 3/4 šolje svježe cijeđenog soka od narandže,
– 1/4 šolje svježe cijeđenog limunovog soka.

Priprema je sljedeća:

Vodu zagrijte na visokoj temperaturi i prije nego što proključa dodajte sok od brusnice, a zatim dodajte i sve začine i ostavite da se pirja najmanje oko 20 minuta.

Nakon hlađenja dodajte sok od narandže i jedan limun koji je bio na sobnoj temperaturi. Količina je namenjena za potrošnju u toku jednog dana.

Tajna ljekovitog napitka za štitnjaču

Brusnice su sjajan izvor joda potrebnog za zdravlje štitne žlijezde, a ove bobice sadrže čak 400 mcg i jedan su od najboljih prirodnih izvora joda.

Potreban unos joda stimuliše detoksikaciju tijela, regulisanje metabolizma, rast i razvoj.

Đumbir je aktuelno vrlo popularan ljekoviti začin jer savršeno djeluje.
Ovo uključuje blagotvoran uticaj na štitnu žlijezdu. Sadrži u sebi magnezijum koji se, kada je kontrola bolesti štitne žlijezde, pokazao kao jako kritičan. Takođe ima i neka protivupalna svojstva koja pomažu u sprečavanju upalnih procesa povezanih sa hipotireozom.

Cimet je lijek za štitnu žlijezdu, koji se može više puta koristiti. Sadrži ekstrakt koji igra suštinsku protuupalnu ulogu u izazivanju ekspresije nivoa mRNA u proupalnim citokinima. Medicinska upotreba cimeta mogla bi igrati ogromnu ulogu u liječenju sporog rada štitne žlijezde. Pored toga, cimet ima i odlično anti-upalno dejstvo i smanjuje otpornost na inzulin, što je također usko povezano sa pojavom Gravesove bolesti.

Preporučujemo