Novo

Od 1.septembra OBAVEZNE MASKE U ŠKOLI, nema fizičkog kontakta: Djeca će biti PODIJELJENA, a ako dijete prekrši mjere SLIJEDE BRUTALNE KAZNE

I dok se nastavnici i roditelji u Srbiji, ali i cijeloj regiji, pripremaju uveliko za početak nove školske godine, idućeg mjeseca, svi znamo da ova školska godina neće biti ista kao one prethodne, obzirom na cijelu situaciju sa koronavirusom i naravno obzirom na uvedene mjere.

Sada se oglasila Svjetska zdravstvena organizacija koja je izdala naredbu da i djeca i uposlenici u školama moraju obavezno cijeli dan da nose maske, odnosno da ih ne skidaju izuzev kada su potpuno sami u prostoriji. Pod tim se podrazumijevaju obroci i užine, te je to jedino vrijeme kada je djetetu ili uposleniku dopušteno da odstrani masku, i to pod uslovom da je ta osoba u tom momentu sama u prostoriji ili ispred škole.

WHO je obavijestila kako je u svijetu već preko 24 miliona registrovanih zaraženih, dok je njih preko 800. 000 već izgubilo svoj život. Ove brojke su vjerovatno još veće obzirom da se u nekim državama kasni sa evidencijom. Smatra se da je od te brojke njih 7% koji su maloljetni, dakle djeca do 18 godina.

WHO je također priznala da se zna jako malo o tome u kojoj mjeri djeca i tinejdžeri zapravo prenose koronavirus, ali se vjeruje da to nije previše drugačije u odnosu na odrasle. S toga je opravdana mjera obaveznog nošenja maski i za djecu, ali je i tu ipak napravljena klasifikacija u 3 grupe.

Sva djeca starija od 12 godina dužna su pod obavezno da nose maske cijeli dan za vrijeme boravka u školama i na području škole, te da se poštuje socijalna distanca, dakle bez grljenja, pozdravljanja, ljubljenja ili bilo kakvog fizičkog kontakta.

Djeca od 6 do 11 godina ne moraju nužno da nose maske, iako je to preporučljivo obzirom da se radi o starosnoj grupi koja nije toliko podložna zarazi, ali ipak i dalje u mogućnosti da prenese virus na starije.

Djeca koja nemaju navršenih 6 godina također nisu nužna nositi masku, ali je i tu preporučljivo, mada su tu najmanje šanse da takvo dijete uopšte dođe u kontakt sa virusom ili da ga prenese. Naravno, u sva tri slučaja treba se poštovati mjera socijalne distance tako da je strogo zabranjeno da djeca na teritoriji vrtića ili škole ostvaruju bilo kakav fizički kontakt.

U slučaju da se te mjere ne poštuju, dijete će biti odstranjeno sa nastave, poslato kući i dobit će zabranu dolaska u školu.