Koronavirus koji je zavladao cijelim svijetom svima se već uvukao pod kožu i opteretio nam svima psihu. Pandemija koja je prisutna već pola godine jako sporo jenjava, idalje se javljaju novi zaraženi, mada je srećom više onih koji su ozdravili.

Kada je u pitanju ovaj naš region, daleko najgora situacija je u Srbiji koja broji više od 10 hiljada inficiranih. Prije nekoliko sedmica je, kako svi znamo, zvanično i konačno bio ukinut policijski sat, te je odmah lijepo vrijeme izmamilo mnogo ljudi da napuste svoje domove. Vremenom su počeli raditi restorani i kafići, a vrlo brzo se očekuje da će sa radom početi i vrtići, premda su škole za ovu godinu završile.

Vidimo da je dosta mjerea ili ublaženo ili potpuno ukinuto, mada sada dolaze i neke nove obavijesti iz Vlade Srbije, koje se tiču svih građana Srbije, te onih koji imaju namjeru ući ili izaći iz nje.

Krizni štab je tako danas predložio Vladi Srbije da od petka budu ukinute sve obaveze građana Srbije, ali i stranaca koji ulaze u zemlju da moraju biti negativni, odnosno da imaju negativan PCR test kada budu ulazili u Srbiju.

“Krizni štab je savjetovao Vladi Srbije da od petka budu ukinute obaveze građana Srbije odnosno stranaca koji ulaze u Srbiju da moraju imati negativan PCR test kada prelaze granicu” kazala je Darija Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ona je pored toga naglasila i da strancima također neće više biti potrebna ni odluka komisije da bi ušli u Srbiju. To je naravno dobra vijest, a razlog tome je povoljnija epidemiološka situacija koja vlada u Srbiji, mada je situacija idalje daleko od idealne.

Preporučujemo