Zanimljivosti

NOVO OTKRIĆE STRUČNJAKA: EVO koliko dugo čovek ostaje svestan NAKON smrti – SVE ČUJU!

Svako od nas je dosad imao to iskustvo ili će imati ,to je neminovno u životu a to je smrt bliske osobe, člana porodice ili bliskog prijatelja, i tada se može pričati o jakim emocijama, o tuzi, praznini i boli koja prati gubitak drage osobe.

Obično se ljudi pitaju tada dali je preminula osoba u zadnjim momentima osjećala bolove, o čemu li je mislila, koja osjećanja su bila prisutna. To se naravno ne može pitati niti saznati od preminulih ali su urađena neka istraživanja na osobama koje su imale fazu kliničke smrti.

Istraživači su se fokusirali na to šta osjećaju i koliko čuju pacijenti, time se bavi jako puno stručnjaka i plasirano je nekoliko različitih mišljenja i stavova.

Na njujorškom Univerzitetu Brook School of Medicine, istraživanja na osobama koje su doživjele i preživjele kliničku smrt i na osnovu tih analiza su zaključili da preminuli još neko vrijeme mogu čuti glasove oko sebe ,da mogu još u nekoj mjeri svjesno doživljavati situaciju oko sebe, i da znaju šta se događa oko njih .

Objašnjenje za to zasnivaju na poznatoj medicinskoj činjenici da oživljavanjem osobe kojoj staje srce dolazi do djelimičnog vraćanja kisika u mozak, čak i do 50 posto, a to uspijeva održati donekle funkcija mozga,jer mozak može djelimično funkcionisati sve dok dolazi kisika .

Analizirajući iskaze pacijenata koji su doživjeli “kliničku smrt” ,došlo se do zaključka da su iskustva koja su imali u toku te svoje “prividne smrti” skoro ista kod svih. Izjavili su da su bili potpuno svjesni dešavanja oko njih,jasno su čuli ljekare i razumjeli kada su izgovoriali da je gotovo i proglašavali vrijeme smrti.

Doktor Sam Parnija, stručnjak koji je predvodio ova istraživanja, izjavio je da su na osnovu takvih izjava samo dobili potvrdu teze da nakon što a srce prestane kucati još neko vrijeme kisik dopire u mozak i zato pacijenti mogu još jedno kraće vrijeme imati osjećaj za okolinu.