Zanimljivosti

Novinar se tajno zaposlio u fabrici “ajfona” u Kini i snimio JEZU: Mreža koja sprečava SAMOUBISTVA i grozne KAZNE za radnike koji zakasne

Jedan neobičan posao obavljao je prošlog ljeta jedan kineski student iz Njujorka Deijan Zeng.

Zeng je bio na tajnom zadatku ,odnosno na tajnom radu u fabrici iPhone telefona u Kini a cilj tog zadatka je bio da se provjere uslovi za proizvodnju popularnog modela telefona u SAD.

U fabrici je radio je šest sedmica, radio je uglavnom noćne smene od 12 sati a posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja dijelova u mobilne telefone. Inače ova fabrika firme Pegatron jedna je od proizvodnih partnera elektroničkog giganta Apps.

Ovo istraživanje sprovode zajedno Univerzitet u Njujorku i udruženje China’s Labor Watch (Nadzor rada u Kini) jer je bilo nekih saznanja da bi doći do protivljenja radnika zbog uslova rada u fabrici.

Nakon obavljenog zadatka I po povratku u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC prenijeo svoja iskustva.

Pitali su ga kako je dobio posao u kineskoj fabrici.

“Jednostavno sam se pojavio imao sam adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao tamo, vidio sam ljude kako čekaju u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, tražili su mi ličnu kartu, pa sam trebao pokazati ruke i nakon toga da izrecitujem englesku abecedu. I trebalo mi je manje od 30 sekundi da dobijem posao i uđem u fabriku. Nisam trebao formalno da se prijavim za posao, niti da imam bilo kakve vještine”, kaže

Zeng je takođe dodao da je za svoj rad u fabrici primao platu od 3.100 juana ili 450 dolara te smatra da je nemoguće ovakav režim rada primijeniti u SAD, jer ni jedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu platu.

Napravio je i nekoliko snimaka iz fabrike čiji eksterijer više podsjeća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi spriječile samoubistva radnika.

Neki ljudi su mišljenja da kako Kina postaje sve više ekonomski jaka, uskoro bi ovakvi uslovi rada bili neprihvatljivi, što će zahtijevati prenošenje proizvodnje tamo gdje se industrijskom gigantu više isplati.