Državni sekretar njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Stefan Meyer govorio je Deutstche Welleu o pojedinostima novog zakona o imigraciji u Njemačku i kako treba postupiti kada novi zakon stupi na snagu, s još uvijek na snazi ​​takozvana pravila za zapadni Balkan.

Kaže da su u središtu zakona stručnjaci, odnosno kvalificirani radnici iz zemalja koje još nisu pristupile Evropskoj uniji. Dodaje da se ovim zakonom prvi put nastoji uvesti jedinstven pojam stručnjaka, odnosno kvalificiranog radnika.

“U budućnosti se više neće primjenjivati ​​pravilo da će građani Njemačke ili bilo koje druge države članice EU imati prednost zapošljavanja. Ukida se i popis takozvanih oskudnih zanimanja da bi se prema svim grupama radnika postupalo na isti način” – rekao je.

Pojašnjava da pod bilo kojim okolnostima svako ko je stekao ekvivalentnu kvalifikaciju u Njemačkoj može se useliti u Njemačku prema standardima koji vrijede u Njemačkoj za tu vrstu kvalifikacije za rad ili potražiti odgovarajući posao.

“Za nas je važno da osoba dobro poznaje njemački jezik: u nekim je područjima dovoljno znati osnove jezika, razina B1 je potrebna za zaposlenje, a B2 za mjesto u obrazovanju” – navodi. Prije planiranog dolaska provjerit će se uvjeti za dolazak u Njemačku i izveštavaće se preko diplomatskih misija.

“Također treba napomenuti da u Njemačkoj postoji mogućnost završetka kvalifikacija. Drugim riječima, ako određeni stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje imigracijske dozvole za zapošljavanje, tada će taj kandidat možda dobiti i dodatnu kvalifikaciju u Njemačkoj” – kaže Mayer.

Međutim, pravilo zapošljavanja za građane Zapadnog Balkana uopće nije povezano s novim zakonom koji se odnosi na migraciju kvalificirane radne snage.

Više pročitajte OVDJE

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo