Viši upravni sud u Njemačkoj je nedavno ukinuo zabranu nošenja tzv. burkinija na javnim bazenima i kupalištima, čime se automatski ukida i zabrana koju je izrekla gradska vlada grada Koblenca.

Početkom godine, podsjećamo, grad Koblenc je zabranio ženama nošenje burkinija na javnim bazenima i kupalištima, unijevši to tada i u pravilnik rada bazena grada. Sud je sada ocijenio da baš takva zabrana zapravao predstavlja kršenje ustavnopravnog prava na spolnu i vjersku ranopravnost.

Slikovni rezultat za burkini

Koblencu je naloženo da zabranu ukine, a sudija ju je, do stupanja na snagu novog pravilnika bazena, naložio stavljanje van snage.

Koblenc je u kućni red gradskih bazena unio da je moguće plivanje samo u kupaćim gaćama, kupaćim kostimima ili kupaćim šortsevima, dok samo sportski plivači mogu nositi i plivačku odjeću od neoprena.

Na časovima fizičkom u školama, nošenje burkinija je još uvijek dozvoljeno.

Slikovni rezultat za burkini

Burkini je kupaći kostim za muslimanke, koji pokriva cijelo tijelo, ruke i noge.

Gradske vlasti grada Koblenca usvojile su pomenutu zabranu u decembru prošče godine, i to tijesnom većinom odbornika, a ta je odluka vlasti izazvala brojne reakcije širom Njemačke.

Odluku o zabrani gradske vlasti su obrazložile higijenskim problemima, jer se ne može kontrolisati da li žene u burkiniju imaju otvorene rane ili osupe i slično.

Protiv zabrane žalbu sudu uložile su dvije Sirijke, tražioci azila, koje su istakle da zbog vjere ne mogu da plivaju bez burkinija, a zbog zdravstvenih problema moraju na plivanje.

Slikovni rezultat za burkini

U odluci sud je ostavio otvoreno pitanje da li je zabrana nošenja burkinija, kako se tvrdi u žalbi, suprotno slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Dnevni Avaz

Preporučujemo
Loading..