Svi znamo da je u većini država svijeta sada vanredno stanje zbog koronavirusa, zbog čega su i uvedene mnogobrojne mjere zaštite od ove pošasti, kako bi se spriječilo njeno dalje širenje.

Mjere koje su uvedene odnose se na ograničenje kretanja građana, ali i na obavezno održavanje socijalne distance, te obavezno nošenje zaštitne opreme. Uz sve to, dosta država je zatvorilo svoje granice.

Kada je u pitanju naš region, najrigoroznije mjere uvela je Srbija, gdje je na snazi policijski sat koji traje cijeli vikend, i kao što vidimo to pokriva i Prvi maj, zbog čega je proslava zabranjena.

Dosta je zemalja u posljednjih nekoliko dana počelo sa popuštanjem mjera zabrane kako bi se mogla na neki način spasiti ekonomija, kako bi se ljudi koji još imaju posao mogli vratiti na svoja radna mjesta, a to znači da će mnogi zbog prirode svog posla biti prinuđeni putovati preko granice.

Mnogi se sada zbog toga pitaju kada će granice biti zvanično otvorene i kada će zapravo početi promet putnika preko granica? Srbija je za sada odlučila otvoriti svoje granice samo onim ljudima koji žive u pograničnim područjima i onima koji rade i žive u inostranstvu.

Ivica Dačić, aktuelni Ministar vanjskih poslova, je nedavno imao susret sa Predsjednikom Mađarske na graničnom prijelazu Horogoš, gdje je bilo dogovoreno da će granica između ove dvije države biti otvorena. Kada su u pitanju ostali prijelazi, Dačić je objasnio da je još prerano pričati o tome, ali da se već o tome intenzivno razmišlja. On je napomenuo i da će jako bitna biti odluka ostalih država i da će Srbija da prati pomno pravac kretanja EU. Sigurno je, međutim, da će za sve ostale granica biti još neko vrijeme zatvorena.

Preporučujemo